Vijf redenen om (vandaag nog) te beginnen met go-spelen


1. Go is een rijk spel

Als je go in één woord wilt karakteriseren komt 'rijk' misschien wel het meest in aanmerking. Go is rijk in allerlei opzichten. Aan spanning en avontuur. Aan variatie en verrassingen. Aan uitdagingen (fantasie, creativiteit, denken in het groot, denken in het klein, zelfbeheersing, concentratie, wilskracht). En aan gebeurtenissen: er is geen boek, geen film en geen toneelstuk waar zoveel in gebeurt als in één partij go. Elke partij weer.

2. Go is mooi

Het is moeilijk onder woorden te brengen wat er nu precies mooi is aan go. De subtiliteit van het spel? Dat ogenschijnlijk kleine verschillen toch tot zeer verschillende uitkomsten kunnen leiden? Dat op het go-bord echt alles met alles te maken heeft? Of is het vooral de schoonheid van het abstracte die zich in go op sublieme wijze manifesteert? Dat go een schitterend spel is, is in elk geval een feit.

3. Go is makkelijk te leren

Om te leren hoe go gespeeld wordt, hoef je geen genie te zijn. En het hoeft ook niet veel tijd te kosten. Een goede go-leraar kan een beginner in ongeveer een uur genoeg leren om geheel zelfstandig te kunnen spelen. Go helemaal op eigen houtje leren, met een boek of via internet, kan ook, maar vergt wel enig doorzettingsvermogen.

4. Go is onuitputtelijk

De regels van go zijn simpel, maar het spel volledig, tot in alle hoeken en gaten, begrijpen is — ook voor de grootste genieën — onmogelijk. Zelfs van AlphaGo (het computerprogramma dat in 2016 en '17 de go-wereld op zijn kop zette door tientallen partijen achter elkaar te winnen van de sterkste spelers ter wereld) kan niet worden gezegd dat het go volledig heeft doorgrond. In dat geval zou het, als het tegen zichzelf speelt, elke keer in principe dezelfde partij moeten produceren en dat is niet het geval. Gezien het aantal partijen go dat überhaupt mogelijk is (meer dan een googolplex: 1010100), lijkt het zelfs principieel onmogelijk dat zoiets ooit zou kunnen. In ieder geval hoef je als go-speler niet bang te zijn dat je je gaat vervelen.

5. Go spelen kan overal

Spelmateriaal (om thuis te spelen) is in Nederland goed te krijgen en is niet duur. Nederlandse go-clubs hebben over het algemeen het beleid dat een ieder die dat wil een tijdje vrijblijvend kan komen spelen (en zelfs les krijgen) en pas contributie verschuldigd is als hij/zij uitdrukkelijk besluit om lid te worden. En wie dat uiteindelijk doet, zal verbaasd zijn over de lage contributie die wordt geheven. Online go-spelen — 24 uur per dag tegen mensen van over de hele wereld — kan ook, is simpel en kost niets.


© 2017 Robert Rehm